Kto może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy? Czy instruktor musi być ratownikiem medycznym, lekarzem lub pielęgniarką? A może wystarczy odpowiednia wiedza, doświadczenie i umiejętność przekazywania ich uczestnikom?
To pytania, które pojawiają się zarówno wśród firm organizujących szkolenia dla pracowników, jak i osób planujących działalność szkoleniową. Odpowiedź zależy przede wszystkim od rodzaju szkolenia. Inne zasady dotyczą standardowych kursów pierwszej pomocy, inne szkoleń BHP, a jeszcze inne kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP).
W tym artykule wyjaśniamy, co wynika z polskich przepisów, jakie kwalifikacje powinien mieć instruktor oraz na co zwrócić uwagę przy wyborze firmy szkoleniowej.
Wiedza | Doświadczenie | Umiejętności dydaktyczne
Nie każde szkolenie z pierwszej pomocy wymaga prowadzącego z wykształceniem medycznym. Jednak w przypadku określonych rodzajów szkoleń przepisy przewidują szczególne wymagania dotyczące kadry. Dlatego zawsze należy ustalić, jaki kurs ma zostać przeprowadzony.
Kto może prowadzić zwykłe szkolenie z pierwszej pomocy?
W Polsce nie funkcjonuje jeden ogólny przepis, który nakazywałby, aby każde komercyjne szkolenie z podstaw pierwszej pomocy prowadził wyłącznie ratownik medyczny, lekarz lub pielęgniarka.
Oznacza to, że prowadzenie standardowych szkoleń nie jest co do zasady zastrzeżone wyłącznie dla przedstawicieli zawodów medycznych. Nie istnieje również jeden państwowy certyfikat instruktora pierwszej pomocy, który byłby obowiązkowy dla wszystkich prowadzących takie kursy.
Nie oznacza to jednak, że kwalifikacje instruktora nie mają znaczenia. Osoba prowadząca szkolenie powinna posiadać aktualną wiedzę, praktyczne umiejętności oraz kompetencje pozwalające prawidłowo przekazać uczestnikom zasady postępowania w sytuacjach zagrożenia życia i zdrowia.
Istotne jest również dostosowanie programu do uczestników. Innego podejścia wymaga szkolenie pracowników biurowych, a innego osób narażonych na urazy mechaniczne, porażenie prądem czy inne zagrożenia zawodowe.
Co mówią przepisy o kwalifikacjach instruktorów?
Jednym z aktów prawnych, które określają wymagania wobec osób prowadzących szkolenia, jest rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.
Zgodnie z § 5 pkt 3 organizator szkolenia BHP ma obowiązek zapewnić wykładowców i instruktorów posiadających odpowiednią wiedzę, doświadczenie zawodowe oraz przygotowanie dydaktyczne. Wszystkie te elementy powinny umożliwiać właściwą realizację programu szkolenia.
Podstawa prawna | § 5 pkt 3
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy.
Warto zwrócić uwagę, że przepis nie wskazuje jednego konkretnego zawodu medycznego jako jedynego uprawnionego do prowadzenia zajęć. Odwołuje się natomiast do rzeczywistych kompetencji osoby prowadzącej.
Ważne: powyższe wymaganie dotyczy szkoleń organizowanych w ramach przepisów BHP. Nie należy przedstawiać go jako uniwersalnej podstawy prawnej dla każdego samodzielnego kursu pierwszej pomocy.
Czy instruktor pierwszej pomocy musi być ratownikiem medycznym?
Nie, w przypadku standardowego szkolenia z podstaw pierwszej pomocy nie ma ogólnego wymogu, aby prowadzący posiadał tytuł ratownika medycznego.
Ratownicy medyczni, lekarze i pielęgniarki dysponują wykształceniem zawodowym, które może stanowić istotny atut podczas prowadzenia zajęć. Nie oznacza to jednak, że samo wykonywanie zawodu medycznego automatycznie zapewnia umiejętność skutecznego szkolenia innych osób.
Dobry instruktor powinien nie tylko znać zasady udzielania pierwszej pomocy, ale również potrafić je wyjaśnić, zademonstrować i zweryfikować podczas ćwiczeń. Szczególnie ważne jest to przy nauce resuscytacji krążeniowo-oddechowej, używania AED czy postępowania przy zadławieniu.
Dlatego przy wyborze prowadzącego warto zwracać uwagę zarówno na jego przygotowanie merytoryczne, jak i doświadczenie w prowadzeniu zajęć praktycznych.
Czy ukończenie kursu KPP daje uprawnienia do prowadzenia szkoleń?
Ukończenie kursu kwalifikowanej pierwszej pomocy (KPP) i uzyskanie tytułu ratownika potwierdza określone kwalifikacje w zakresie udzielania pomocy. Nie jest jednak równoznaczne z uzyskaniem odrębnych, automatycznych uprawnień instruktorskich do prowadzenia wszystkich rodzajów szkoleń.
Osoba posiadająca KPP może wykorzystywać zdobytą wiedzę i umiejętności podczas prowadzenia standardowych zajęć edukacyjnych, o ile ma kompetencje odpowiednie do ich zakresu. Natomiast prowadzenie formalnego kursu KPP podlega szczególnym regulacjom.
W praktyce należy więc rozróżnić posiadanie kwalifikacji do udzielania pomocy od spełniania wymagań dotyczących kadry prowadzącej określony prawem kurs.
Zwykłe szkolenie z pierwszej pomocy a kurs KPP | Najważniejsze różnice
Choć nazwy tych szkoleń bywają używane zamiennie, z prawnego punktu widzenia nie oznaczają tego samego.
| Zagadnienie | Podstawowe szkolenie z pierwszej pomocy | Kurs KPP |
|---|---|---|
| Cel | Nauka podstawowych zasad reagowania i udzielania pomocy | Uzyskanie kwalifikacji określonych w przepisach o Państwowym Ratownictwie Medycznym |
| Kadra | Brak jednego ogólnego wymogu posiadania konkretnego zawodu medycznego | Kwalifikacje kadry określają odrębne przepisy |
| Program | Dostosowywany do celu szkolenia i potrzeb uczestników | Podlega wymaganiom wynikającym z właściwych przepisów |
| Dokument | Zaświadczenie lub certyfikat uczestnictwa, zależnie od organizatora i podstawy szkolenia | Dokument przewidziany przepisami dotyczącymi KPP |
W przypadku kursów KPP znaczenie ma między innymi ustawa z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym. Przewiduje ona szczególne zasady organizowania takich kursów, w tym wymagania dotyczące programów i kadry dydaktycznej.
Kto może prowadzić pierwszą pomoc w ramach szkolenia BHP?
Zasady udzielania pierwszej pomocy są jednym z zagadnień uwzględnianych podczas szkolenia wstępnego BHP. Nie oznacza to jednak, że każde odrębne szkolenie praktyczne z pierwszej pomocy jest automatycznie szkoleniem BHP.
Jeżeli pierwsza pomoc stanowi część szkolenia BHP, zastosowanie mają przepisy dotyczące organizacji tego szkolenia. Wymagania wobec prowadzących należy wówczas oceniać zgodnie z odpowiednimi regulacjami.
W szczególności znaczenie ma wspomniany wcześniej § 5 pkt 3 rozporządzenia w sprawie szkolenia w dziedzinie BHP. Ponadto przepisy odrębnie określają, kto może prowadzić instruktaż ogólny i stanowiskowy.
Jak sprawdzić kwalifikacje instruktora pierwszej pomocy?
Przy wyborze firmy szkoleniowej warto sprawdzić coś więcej niż samą nazwę stanowiska prowadzącego. Szczególnie istotne jest to, czy instruktor ma doświadczenie w nauczaniu praktycznych czynności ratowniczych i potrafi dostosować szkolenie do danej grupy.
Przed organizacją szkolenia warto zweryfikować:
- Przygotowanie merytoryczne: czy prowadzący zna aktualne zasady pierwszej pomocy i potrafi prawidłowo demonstrować czynności ratownicze?
- Doświadczenie: czy prowadził wcześniej szkolenia praktyczne dla podobnych grup uczestników?
- Umiejętności dydaktyczne: czy potrafi wyjaśniać procedury w sposób zrozumiały i korygować błędy podczas ćwiczeń?
- Program szkolenia: czy odpowiada zagrożeniom występującym w danej organizacji?
- Wyposażenie: czy uczestnicy będą ćwiczyć na fantomach i treningowych defibrylatorach AED?
- Dokumentacja: jaki dokument otrzymają uczestnicy i co dokładnie będzie on potwierdzać?
Ostatecznie jakość szkolenia zależy nie tylko od formalnych kwalifikacji prowadzącego. Duże znaczenie ma również liczba ćwiczeń, dostęp do sprzętu i możliwość samodzielnego przećwiczenia najważniejszych czynności.
Czy firma szkoleniowa może wystawić zaświadczenie z pierwszej pomocy?
Firma organizująca standardowe szkolenie z pierwszej pomocy może wystawić dokument potwierdzający udział lub ukończenie zajęć. Nie oznacza to jednak, że taki dokument nadaje państwowe uprawnienia ratownicze.
W przypadku zwykłych szkoleń nie istnieje jeden uniwersalny wzór państwowego zaświadczenia obowiązujący wszystkich organizatorów. Zakres informacji zawartych w dokumencie powinien odpowiadać rzeczywiście przeprowadzonemu szkoleniu.
Inaczej wygląda sytuacja w przypadku kursów regulowanych odrębnymi przepisami, takich jak KPP. Dlatego nie należy utożsamiać certyfikatu ukończenia podstawowego szkolenia z dokumentem potwierdzającym uzyskanie tytułu ratownika.
Najczęściej zadawane pytania
Czy osoba bez wykształcenia medycznego może szkolić z pierwszej pomocy?
Co do zasady tak, w przypadku standardowych szkoleń, dla których przepisy nie przewidują szczególnych wymagań dotyczących prowadzącego. Osoba taka powinna jednak posiadać kompetencje odpowiednie do programu i zakresu zajęć.
Czy ratownik KPP może prowadzić szkolenia z pierwszej pomocy?
Może prowadzić standardowe szkolenia, jeśli posiada odpowiednie kompetencje. Samo ukończenie KPP nie oznacza jednak automatycznego spełnienia wymagań dla kadry prowadzącej formalne kursy KPP.
Czy istnieje obowiązkowy certyfikat instruktora pierwszej pomocy?
Nie ma jednego państwowego certyfikatu instruktorskiego obowiązkowego dla wszystkich prowadzących zwykłe szkolenia z pierwszej pomocy. Szczególne wymagania mogą natomiast wynikać z rodzaju kursu lub przepisów dotyczących danej działalności.
Czy każde szkolenie z pierwszej pomocy musi prowadzić ratownik medyczny?
Nie. Wymóg posiadania konkretnych kwalifikacji należy ustalać na podstawie rodzaju szkolenia i właściwych przepisów. Nie można stosować jednej zasady do wszystkich kursów.
Podsumowanie | Kto może szkolić z pierwszej pomocy?
Polskie przepisy nie wprowadzają jednego, powszechnego wymogu posiadania wykształcenia medycznego przez wszystkich instruktorów podstawowej pierwszej pomocy. Jednocześnie nie oznacza to dowolności w zakresie przygotowania prowadzących.
Przy szkoleniach BHP należy uwzględniać wymagania dotyczące wiedzy, doświadczenia zawodowego i przygotowania dydaktycznego. Z kolei formalne kursy KPP podlegają odrębnym regulacjom, które określają między innymi wymagania wobec kadry.
Dlatego przed wyborem instruktora lub firmy szkoleniowej warto ustalić rodzaj kursu, sprawdzić kompetencje prowadzącego i zweryfikować program zajęć. To ważne zarówno z perspektywy organizatora, jak i bezpieczeństwa przyszłych uczestników.
Szukasz praktycznego szkolenia z pierwszej pomocy dla swojej firmy?
W 4 HELP VR stawiamy na praktyczne ćwiczenia, realistyczne scenariusze i aktywny udział uczestników. Program szkolenia dopasowujemy do potrzeb organizacji oraz zagrożeń występujących w miejscu pracy.
Porozmawiajmy o szkoleniu, które pozwoli Twoim pracownikom przećwiczyć reagowanie w sytuacjach zagrożenia życia.
Porozmawiaj z naszym zespołem:
Podstawy prawne i źródła
- Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 27 lipca 2004 r. w sprawie szkolenia w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy, tekst jednolity Dz.U. z 2024 r. poz. 1327. Treść aktu prawnego.
- Ustawa z dnia 8 września 2006 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym, tekst jednolity Dz.U. z 2024 r. poz. 652, z późniejszymi zmianami. Treść tekstu jednolitego.
- Państwowa Inspekcja Pracy, materiały informacyjne dotyczące szkoleń BHP. Materiał PIP.
Artykuł ma charakter informacyjny. W przypadku szkoleń regulowanych szczególnymi przepisami należy każdorazowo sprawdzić wymagania właściwe dla danego kursu oraz aktualny stan prawny.